Close

februarie 17, 2020

Modificari referitoare la concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate

In Monitorul Oficial a fost publicata Ordonanta de Urgenta nr. 25/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 158/2005 referitoare la concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

Ordonantei de Urgenta nr. 158/2005 priveste introducerea unei noi perioade asimilate stagiului de cotizare. Se vor asimila stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate si perioadele in care persoanele asigurate au realizat stagii de asigurare intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European sau Confederatiei Elvetiene, stagii atestate prin intermediul formularului european privind totalizarea perioadelor de asigurare, eliberat de institutia competenta.

Deci persoanele care au realizat stagiu de asigurare intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European sau Confederatiei Elvetiene, vor putea beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, prin totalizarea perioadelor de asigurare.

Se modifica de asemenea si durata de acordare a unor concedii pentru incapacitate temporara de munca in cazul unor boli speciale, dupa cum urmeaza:

a) un an, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, cu acordul Ministerului Sanatatii

b) un an si 6 luni, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru SIDA si neoplazii, in functie de stadiul bolii

c) pe toata perioada de tratament, pana la vindecare, pentru tuberculoza. Aceste modificari sunt aplicabile si persoanelor care isi desfasoara activitatea in ministerele si institutiile din sectorul de aparare, ordine publica si securitate nationala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *